1 maart: Ladies Night bij PI4AA

Op 8 maart is het International Women’s Day en daarom hebben we vorig jaar de maand maart uitgeroepen tot ‘onze’ maand met een YL-award. Dit jaar gaan we iets anders doen om in maart aandacht te vragen voor de YLs in de radiohobby: een Ladies Night bij PI4AA op vrijdag 1 maart.

PI4AA is de verenigingszender van de VERON (meer info: https://www.veron.nl/activiteiten/pi4aa-verenigingszender). Omdat Emmie PA1EM, Mariëtte PA1ENG en Heather PD3GVQ al verbonden zijn aan de redactie van PI4AA is het de bedoeling dat zij alle teksten voor die uitzending zullen inspreken. De heren van de redactie zullen zorgen voor (een deel van de) kopij en de montage. De inmeldronde na de uitzending wordt verzorgd door operators uit het contestteam van PI4YLC.

De uitzending van PI4AA is om 21:00 uur vanuit de radiokelder van Radio Club ‘t Gooi (PI4RCG) aan de Franciscusweg 18 te Hilversum (www.pi4rcg.nl). De hele vrijdagavond zijn we welkom in de radiokelder. Het idee is om alle YLs van Nederland uit te nodigen voor een YL-meet. Iedereen is van harte welkom, nodig dus ook andere YLs uit, ook als ze niet bij een club zitten of niet aan contesten doen… Meld je aan voor de Ladies Night via pa1eng@veron.nl

Wil je de uitzending live meeluisteren of je inmelden? PI4AA is te horen op de volgende frequenties:
– 40 meter: 7073 kHz ±QRM
– 2 meter: 145,325 MHz
– 70 centimeter: 430,125 MHz (via de PI2NOS repeater)
Ook is er op de website van PI4AA een link om live naar de repeater PI2NOS en de uitzending van PI4AA te luisteren.

Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk Young Ladies die avond in Hilversum zijn of zich inmelden in de ronde na de uitzending. 33!

Hello Hungary! PI4YLC start 2019 in HA-DX contest

Komend weekend is de HA-DX contest, de internationale HF-contest georganiseerd door de MRASZ (www.ha-dx.com/HADX/). Deze contest is vergelijkbaar met de PACC omdat er in 24 uur tijd zoveel mogelijk verbindingen gemaakt moeten worden met provincies in Hongarije in zowel CW als SSB. Het is een kleine contest maar vormt vanwege de afstand een mooie oefening en voorbereiding voor de Russian DX contest halverwege maart.

Na een rustige periode voor de Dutch Young Ladies Club zal PI4YLC met een klein groepje operators aan de contest meedoen. Mariëtte PA1ENG, Claudia PA5CT en Dieuwertje PD4JUF trappen daarmee de activiteiten in 2019 af. Extra leuk is dat Dieuwertje PD4JUF nu voor het eerst onder onze call meedoet en er dus een nieuwe Young Lady deel uitmaakt van ons contestteam… Van harte welkom!

We zullen komend weekend actief zijn vanaf het home-QTH van Claudia PA5CT in het Brabantse Esch. Sinds 2013 heeft de Dutch Young Ladies Club maar een keer eerder meegedaan met de HA-DX contest. In 2014 waren we nog te gast bij PI4TUE in Eindhoven.

Dutch Young Ladies ondersteunen JOTA 2018

Komend weekend is het zo ver. Het is dan het derde weekend van oktober en dat betekent dat de Jamboree On The Air (JOTA) en de Jamboree On The Internet (JOTI) gehouden wordt: het evenement waarbij radioamateurs scouts over de hele wereld helpen met onderling verbindingen leggen via amateurradio en internet. Het thema dit jaar is: ‘Expedition Cosmos’. Algemene informatie over de JOTA/JOTI is te vinden via: jota-joti.scouting.nl/

Er zullen ook Dutch Young Ladies gaan meedoen met de JOTA, ze zullen de scoutinggroep waar ze zitten ondersteunen als het gaat om radiotechniek en communicatie.

Deelnemende Dutch YLs:

  • Emmie PA1EM: PE1OXI/J, Lisser Kaninefaten, Lisse, JO22GG
  • Mariëtte PA1ENG: PA6JMC/J, scouting John McCormick, Zoetermeer, JO22GB
  • Karin PA1KBN, PA3FFL/J, scouting Uotha, Uden, JO21TP
  • Claudia PA5CT: PA3EWG/J, scouting Hopman Latour, Eindhoven, JO21RK
  • Alina PD0ALY, PE1PAB/J, St. Jacobusgroep, Akersloot, JO22IN
  • Hjørdis PD1HL: PA6JAM/J, JOTA-JOTI Headquarters 2018 / scouting St. Hubertus Herten, Roermond, JO21XE
  • Ineke PD2CWM: PE6SBW/J, scouting Burgemeester Welschen Meerhoven, JO21RK
  • Monique PD3MKT / DO3MKT: PA0TWE/J, Pakawevers-groep Neede, JO32HD
  • Saskia PD4SAS, PA3RGH/J, Abel Tasmangroep, Julianadorp, JO22IV
  • Sonja PD4SON, scouting Uitgeest Don Bosco, Uitgeest, JO22IM

Dutch YLs op HF-dag 2018

Gisteren vond in Apeldoorn de jaarlijkse HF-dag plaats. Deze dag werd georganiseerd door het Traffic Bureau van de VERON en is traditioneel “de dag waarop HF-amateurs elkaar ontmoeten”. Er waren lezingen over Grimeton (het werelderfgoed zendstation in Zweden), het werken van DX-pedities en de digitale mode FT8. Ook was er weer een prijsuitreiking voor de verschillende contesten van de VERON.

De Dutch Young Ladies Club is onderdeel van het Traffic Bureau en daarom was het extra leuk dat we deze keer met zoveel Dutch Young Ladies op de HF-dag aanwezig waren. Tijdens de lunchpauze ontstond een spontane ‘YL-treff’ met deze foto als resultaat…

Van links naar rechts, boven naar beneden: Dieuwertje PD4JUF / DO4JUF, Heather PD3GVQ, Sonja PD4SON, Mariëtte PA1ENG, Karin PA1KBN, Nicoletta NL12364 en Claudia PA5CT.

Dutch Young Ladies bij DNAT in Bad Bentheim

Ieder laatste volle weekend van augustus treffen Nederlandse en Duitse radioamateurs elkaar in Bad Bentheim. Dit weekend is het alweer 50 jaar geleden dat de Deutsch Niederländische Amateurfunker Tage (DNAT) voor het eerst gehouden werden. De Dutch Young Ladies Club was erbij.

Gerard PA0GVO, bestuurslid van de VRZA, heeft ons persoonlijk gevraagd om dit jubileumjaar naar de DNAT te komen. Mariëtte PA1ENG, Claudia PA5CT en Heather PD3GVQ bezochten daarom een van de radioamateur campings en de radiomarkt in de sporthal van een school.

Aan de andere kant van het kasteel was weer de jaarlijkse vlooienmarkt. In het midden van het park hadden leden van afdeling Ammerland van de Deutscher Amateur-Radio-Club (DARC) een aantal hoge antennes ter demonstratie neergezet. Dit was zeer interessant om te zien.

Op de radiobeurs hebben we veel bekenden gesproken en de nodige dingen gekocht. Ook ontmoetten we Dieuwertje PD4JUF / DO4JUF die recent haar radioamateur licentie heeft gehaald. Wellicht sluit ze zich in de toekomst aan bij ons (contest)team. Van harte welkom!

Van links naar rechts: Heather PD3GVQ, Dieuwertje PD4JUF / DO4JUF, Claudia PA5CT en Mariëtte PA1ENG

Artikel in Electron: Dutch YL-award en RDXC 2018

Drie maanden geleden sloten we vol trots ‘onze maand’ maart af met daarin de Russian DX contest en het Dutch YL-award 2018. We hebben hiervan een verslag aangeleverd bij de redacties van Electron en PI4AA (uitzending 4 mei). We moesten er even op wachten maar afgelopen weekend viel het julinummer van Electron op de mat met daarin het verslag over onze activiteiten waarbij we veel mooie verbindingen mochten maken met radioamateurs over de hele wereld. Intussen denken we na over (contest)activiteiten in de toekomst.

“De conclusie nu is in ieder geval dat het uitroepen van de maand maart 2018 als ‘onze maand’ ervoor heeft gezorgd dat het hele contestteam (radio)actiever was dan ooit. We zijn er trots op! Proud 2B PI4YLC!”

Zie hier een scan van het artikel:

 

HAM radio 2018 – een verslag van Sonja PD4SON

Afgelopen weekend was weer de HAM radio, de grootste beurs in Europa voor radioamateurs. Er waren ook Young Ladies van het contestteam van PI4YLC in Duitsland om de beurs te bezoeken. Sonja PD4SON was voor het eerst naar Friedrichshafen, dit is haar verslag:

“Na de vele verhalen zijn we nu zelf eens die kant op gegaan. Mijn OM Nico PD1AKJ en ik hebben samen met Fred PA3DLX en Hella PD0HWE een appartement geboekt in de buurt. De eerste dag (vrijdag) begonnen we in de snuffelhallen. Wat een hoop overbodige spullen hebben sommige OMs, toch hebben we zelf nog iets gevonden dat we nog niet hadden. Ook in de andere hal was er genoeg te zien en gelegenheid om ideeën op te doen. Eten was er ook in overvloed. De gesprekken met vreemde radioamateurs waren erg leuk, het is toch een grote familie. Op zaterdag was het dubbel zo druk ten op zichte van vrijdag. Ook kwamen onverwachts Ed PA3KOE en Suus PD3BOE naar Friedrichshafen. Het was erg gezellig.
Tussendoor heb ik een fotomoment proberen te regelen met Lisa PA2LS en Suzan PD3SZN van het contestteam van de Dutch Young Ladies Club. Met zoveel mensen op de beurs valt dat niet mee. Met WhatsApp contact is het toch gelukt om bij elkaar te komen. Onderstaande foto is het resultaat.
Ik ben ook nog bij het YL-treff geweest. Het was erg leuk om de verhalen te horen en daarna nog even bij de Duitse YL-stand koffie te drinken en in het gastenboek te schrijven.
We zijn twee dagen naar de beurs geweest en dat vond ik genoeg. We hebben veel mensen leren kennen met dezelfde passie. Het was een heel bijzondere beleving. Ik weet nog niet of ik volgend jaar weer naar de HAM radio ga maar je weet het nooit.”

Op de foto van links naar rechts: Sonja PD4SON, Lisa PA2LS en Suzan PD3SZN.

PI4YLC in RDXC met negen YL-operators!

Dit weekend is het contestteam van de Dutch Young Ladies Club voor de zesde keer actief in de Russian DX contest (RDXC). Sinds de deelname van een YL-operator team aan de SP-DX contest in 2012 is het team ieder jaar gegroeid en bestaat nu uit elf Young Ladies. De YLs wonen overal in het land, in alle windstreken (en net over de grens in Duitsland). Het is dus lastig om iedereen tegelijkertijd bij elkaar te brengen. Daarom is het extra bijzonder dat we met PI4YLC meedoen aan de contest met negen (!) YL-operators. Raymond PA5DX heeft ons geholpen met de setup, Wijnand PD8DX maakte deze foto van de hele groep.

Van links naar rechts: Raymond PA5DX, Claudia PA5CT, Monique PD3MKT, Ramona PD9YL, Heather PD3GVQ, Sonja PD4SON, Lisa PA2LS, en Mariëtte PA1ENG. Vooraan: Suzan PD3SZN en Ineke PD2CWM.

RDXC2018-klein

Proud 2B PI4YLC! Dit weekend in RDXC 2018

RDXC2017Deze maart is een radioactieve maand voor het contestteam van de Dutch Young Ladies Club: vanaf 1 maart zijn we al actief voor het Dutch YL-award 2018, zie www.pi4ylc.nl/award. We zijn ongeveer op de helft en er zijn bijna 500 unieke stations zijn gewerkt.

Komend weekend zal het contestteam weer meedoen met de Russian DX contest (RDXC). Dit is een 24-uurs contest waarbij zoveel mogelijk Russische oblasten, een soort provincies, gewerkt moeten worden in CW of SSB (zie www.rdxc.org ). Het wordt de zesde keer dat we meedoen! In 2013 en 2014 waren we te gast bij PI4TUE in Eindhoven, waarbij we in 2014 zelfs een “Battle of the Sexes” met de OMs gehouden hebben. In 2015 en 2016 werd er gecontest met een velddag setup in Ell (Limburg) en 2017 waren we te gast bij Hans PA0Q (voorheen PA1HR). Iedereen bedankt voor de gastvrijheid!

Onder de call PI4YLC zullen we deze keer met acht (!) YL-operators meedoen vanaf het home-QTH van Ramona PD9YL en Raymond PA5DX in Rectum (Wierden). Het is leuk om te zien dat we door de jaren heen met steeds meer Young Ladies een operatorteam kunnen vormen. We hopen dit weekend met elkaar veel mooie verbindingen in de contest te maken!

Cu in RDXC 2018!

Van PA1HR-aangepast

Dutch YL-award 2018: de details

Van 1 tot en met 31 maart zullen negen YLs van het PI4YLC contestteam hun call activeren. Wanneer er een verbinding is gemaakt met (minimaal) drie van deze YLs kan de Dutch YL-award 2018 gedownload worden van www.pi4ylc.nl/award . Hier is ook een overzicht te vinden van welke calls welke YLs hebben gewerkt.

Deelnemende YLs: Mariëtte PA1ENG, Lisa PA2LS, Claudia PA5CT, Anneke PB8YL, Ineke PD2CWM, Heather PD3GVQ, Suzan PD3SZN, Sonja PD4SON en Ramona PD9YL.

Een voorbeeld van het award staat hieronder. Vragen kunnen via award@pi4ylc.nl gesteld worden.

klein_example_award