PI4YLC in SP DX 2012 – de start van het huidige team

SPDX2012certificate in lezingDit weekend is de SP DX contest. Een leuke kleine 24 uurs contest waarbij je zoveel mogelijk contacten moet leggen met Poolse provincies, zie ook de website. Na de drukte rond de Russische contest slaan we deze dit jaar over.

Vijf jaar geleden nodigde Chantal PA5YL Mariëtte PA1ENG uit mee te doen met de SP DX 2012 vanaf PI4TUE. Het idee kwam om met meerdere dames een team te vormen in de contest. Het werd de eerste multi YL operator contest na een lange stillere periode rond de Dutch Young Ladies Club. De operators toen: Mariëtte PA1ENG, Chantal, PA5YL, Ineke PD2CWM, Claudia PD5AX (toen nog zonder call) en Merle, XYL van Floris PA1FW.

In de laatste vijf jaar hebben we met meerdere YLs meegedaan aan 17 kleinere en grotere contesten. Ook hebben we een special event station geactiveerd, deelgenomen aan het vuurtoren weekend en hebben de SS Rotterdam bezocht (PI4HAL). Het team van (radio)actieve Dutch Young Ladies is gegroeid en we hebben onze eigen website en contestpolo. Ook geven we lezingen over PI4YLC. Ons motto: ‘Proud 2B PI4YLC’!

IMG_2921

Terugblik op RDXC contest 2017 – te gast bij PA1HR

Van PD5AX-aangepastIn het weekend van 18 en 19 maart waren de Dutch Young Ladies vanaf een andere QTH actief dan tevoren. Waar we in 2014 nog grapten over een ‘hostile takeover’ van PI4TUE (ESRAC) waren we dit keer zeer gastvrij te gast bij Hans PA1HR in het mooie Zieuwent. Dit keer geen velddag QTH waarbij we zelf (met steun van ons support team) een setup in elkaar zetten maar een bestaande QTH van een ervaren contester.

Hans PA1HR heeft een prachtig QTH met veel ruimte voor antennes. Na de contest gaf hij ons dan ook nog een rondleiding door het veld met fruitbomen waar de deltaloop hangt maar die bijna niet te zien is. Midden in het veld staat een meer dan 20 meter hoge vertical voor 80m en 160m, de radialen ergens onder het gras.

We hadden een record: nog nooit hadden zoveel dames meegedaan aan een contest van PI4YLC. We hadden maarliefst zeven (!) operators: Mariëtte PA1ENG, Ineke PD2CWM, Monique PD3MKT, Heather PD3GVQ, Suzan PD3SZN, Sonja PD4SON en Claudia PD5AX. Alle windstreken waren vertegenwoordigd: van Groningen tot Brabant, van Noord-Holland tot net over de grens in Duitsland ter hoogte van Overijssel.

Er werden 418 QSOs gemaakt in CW en SSB. We hadden besloten ons niet te fanatiek te storten op deze contest. Niet iedereen is even ervaren en het is extra leuk als nieuwe operators ook de kans krijgen om contestervaring op te doen. Het doel was dan ook om veel te leren en de focus dus niet op QSO aantallen te leggen.

Wij bedanken Hans PA1HR voor deze kans op om een unieke manier mee te doen met de RDXC! Dikke duim van alle operators!

Van PA1HR-aangepast

Dit weekend PI4YLC in RDXC 2017

certificateHet is alweer de vijfde keer op rij dat PI4YLC deelneemt aan de Russian DX contest. Sinds de Dutch Young Ladies Club in 2012 het contesten met een YL-team heeft opgepakt is deze contest onze favoriete contest gebleken. Als de condities goed zijn is er drukte van over de hele wereld waarbij we in 24 uur zoveel mogelijk Russische provincies (oblasten) moeten zien te werken. Meer info over de contest: www.rdxc.org

In 2013 en 2014 waren we te gast in de shack van PI4TUE (ESRAC). De laatste twee jaren hebben we een velddag setup neergezet in Ell (Limburg) bij vrienden van een van de YLs. Dit jaar wilden we vanwege reisafstand van onze operators meer in het midden van het land gaan contesten. En dat is gelukt! We hebben Hans PA1HR bereid gevonden om onze gastheer te zijn. De QTH van PI4YLC in de Russian DX contest 2017 is dan ook Zieuwent (Lichtenvoorde) in de Achterhoek.

We zullen dankbaar gebruik maken van de bestaande setup en de contest ervaring die Hans door de jaren heeft opgebouwd. Dit past precies bij de doelen van de Dutch Young Ladies: leren van (radio)techniek, contestvaardigheden verbeteren en fun!

Cu in RDXC 2017!

 

Young Ladies op het VERON jeugdkamp

YLsopjeugdkampDit weekend wordt in Vorstenbosch (omgeving Rosmalen) het eerste VERON jeugdkamp gehouden. Het doel is om een bijeenkomst te hebben van jonge radioamateurs en oud deelnemers en medewerkers aan internationale bijeenkomsten van de Youngsters On The Air (YOTA). Dit wordt gecombineerd met een radioamateur evenement, in dit geval: de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen.

“Young” is de verbinding tussen de YLs en de jeugd en dat bleek: tijdens het Young(sters) evenement was er een indrukwekkend aantal Young Ladies aanwezig. Deze groepsfoto is het bewijs!

V.l.n.r.: Joyce (XYL van Bart PD2BRT), Mariëtte PA1ENG, Claudia DC2CL, Heather PD3GVQ, Suzan PD3SZN, Lisa PA2LS en Ine (XYL van Kees PE1KL).

Ineke PD2CWM is Proud 2B 50!

20170218_200540Vrijdag 17 februari werd Ineke PD2CWM 50 jaar. Ze gaf zaterdag een feestje om haar verjaardag te vieren bij de scouting waar ze vaak meedoet met o.a. de PACC contest en de JOTA/JOTI. Naast familie en vrienden waren er uiteraard ook radioamateurs waaronder een kleine delegatie van PI4YLC aanwezig.

We hebben Ineke geheel in stijl verrast met de allereerste “PI4YLC”-mok waarbij ons motto voor deze gelegenheid speciaal omgedoopt was tot “Proud 2B 50!”. Wellicht volgt er in de toekomst nog wel meer merchandise om de activiteiten van de Dutch Young Ladies te sponsoren.

De feestavond werd door de dj afgesloten met het nummer “Forever Young” van Alphaville. Voor ons is Ineke uiteraard “Forever Young Lady”, ook al is ze nu “Proud 2B 50!”.

poging2

Vrijdag lezing ‘Proud 2B PI4YLC’ in Emmen

YLCkoptelefoonHet is alweer een tijdje geleden dat we door VERON afdeling Zuidoost-Drenthe gevraagd werden om onze lezing in Emmen te geven. Aanstaande vrijdag 3 februari is het zover: dan vertellen Mariëtte PA1ENG en Claudia PD5AX in het noorden van het land waarom we trots zijn op de huidige Dutch Young Ladies Club.

De lezing gaat onder andere over de YL-commissie die er vroeger was en dat we nu gevormd zijn tot een actief contest-team dat ook aan andere radio-activiteiten deelneemt. Onze doelen: leren over (radio)techniek, beter worden in contesten en natuurlijk FUN!

De avond begint om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:30 uur. Het adres: clubhuis van boogschietvereniging Sagittarius, Oude Roswinkelerweg 112D, 7814 RT Emmen. De website van de afdeling: a11.veron.nl

Komt u ook?

Proud 2B PI4YLC in 2016…

tree-w550-h550-480x400Nog een paar weken en dan staat 2017 voor de deur… We sluiten dan weer een mooi jaar af voor PI4YLC. We hebben het iets rustiger aangedaan dan de jaren er voor maar hebben zeker niet stilgezeten.

Er werd gecontest met een velddag set-up tijdens de Russian DX in maart van dit jaar en in oktober konden we in de shack van Kees PE1KL meedoen aan de CQWW DX SSB contest. Onze lezing ‘Proud 2B PI4YLC’ hebben we in juni gegeven in Purmerend en op de Dag voor de Radioamateur in november. Ook hebben we de HF-dag bezocht in september en is er een (groot) deel van het team naar de HAMradio in Friedrichshafen geweest in juni. Zo hebben we in binnen- en buitenland meer bekendheid kunnen geven aan hoe het YL-(contest)team nu actief is en zijn we met een aantal nieuwe YL-operators ook nog gegroeid.

Er worden alweer plannen gemaakt voor in het nieuwe jaar. Onze lezing staat gepland op 3 februari in Emmen en er zijn ideeën voor de komende Russian DX contest in maart. We willen er een radio-actief jaar van maken waarin we verder groeien en beter worden in wat we doen. We hebben er zin!

Cu in contest in 2017!

Komt u ook? Lezing PI4YLC op de DvdRA 2016

ylcbbq-kleinAanstaande zaterdag is het zover, dan is het de Dag voor de Radioamateur 2016. Ook dit jaar weer gehouden in Apeldoorn. Met gepaste trots zullen wij onze lezing ‘Proud 2B PI4YLC’ presenteren. In deze lezing laten we zien welke ontwikkeling de Dutch Young Ladies Club heeft meegemaakt vanaf helemaal in het begin tot de situatie nu. Er is door de jaren heen veel veranderd en het huidige (contest)team van vrouwelijke radioamateurs is heel actief. Zien en horen waarom we de slogan ‘Proud 2B PI4YLC’ gebruiken? Kom dan naar onze lezing.

De vorige post over de lezing met het programma vind je hier.

PI4YLC in CQWW DX SSB 2016

cqwwssb16-ax-lsNet als vorig jaar doet de Dutch Young Ladies Club weer mee aan de CQWW DX SSB contest vanaf de shack van Kees PE1KL. Dit weekend is Heather PD3GVQ voor het eerst operator in ons contest-team. PI4YLC doet in deze contest mee met vier YL-operators:

  • Mariëtte PA1ENG
  • Lisa PA2LS
  • Heather PD3GVQ
  • Claudia PD5AX

We hopen op mooie condities en veel contest QSO’s met bekende en minder bekende radioamateurs van over de hele wereld.